You are currently viewing Jüri Ratas: „Edukuse mõõdupuu on ühtsuse tunne”

Jüri Ratas: „Edukuse mõõdupuu on ühtsuse tunne”

22. novembril kohtus peaminister Jüri Ratas Viimsi gümnaasiumi õpilaste ja õpetajatega, et vestelda riigi heaolu teemadel.

Koolimajja sisenenud, tervitasid peaministrit meie koolijuht Karmen Paul ja õpilasesinduse president Tair Helm. Seejärel sai Ratas kooli ees sõna, alustades teadaandega, et tänasesse teistmoodi koolitundi võib julgelt vahele segada ja kõiksugu küsimusi esitada.

Üheskoos arutati, mis on Eestis praegu hästi: haridus, e-valitsus, kultuur, Eesti tipptegijad maailmas meid esindamas. Tasakaaluks tulid teemaks ka lahendamist vajavad probleemid, meie riigi väljakutsed, näiteks Eestile sobiva alternatiivse energia tootmise viisi leidmine. Õpilased tõstatasid plastiku ületarbimise ja prügi sorteerimise mure, millele Ratas vastas, et see vajab harjumuse muutumist ja keskkonna teemadel räägitakse erinevatel istungitel sageli.

Veel mainiti murekohta seoses meie tippjuhtide kriitilise suhtumisega NATO põhimõtetesse. Ratas kinnitas, et Eesti on jätkuvalt Euroopa Liidu ja NATO usku, ent liite muretsema panevaid sõnumeid kuuleb lisaks Eestile ka mujal. “Edukuse mõõdupuu on ühtsuse tunne,” sõnas Ratas viidates eesootavale NATO tippkohtumisele ning märkis, et loodetavasti tuleb see edukas.

Gümnasistid pöörasid tähelepanu ka sellele, kuidas luua riigis sidus ühiskond, kui valitsuses on erakond, mis väga kindlameelselt vähemusi taunib. Siinkohal sõnas peaminister enne vastamist, et võime vast otse rääkida erakonnast ja nende sõnadest, ent sidusat ühiskonda loome rääkimise ja teadvustamise kaudu.

Füüsikaõpetaja Ingrid Rõigase meelest oli Ratase jutt küll ilus ja tutvustav, kuid liiga ootuspärane. Tema sõnul oleks peaminister võinud puudutada teravamaid ja kriitilisemaid teemasid ning õpilased oleksid võinud veelgi julgemalt küsida. Üht sõnavõtjatest, G2 õpilast Georg Krimmi kõnetas peaministri loengust enim hariduse ja õpetajate teema. “Õpetamine on auväärne töö väikese palgaga ja tunnustuseta,” sõnas gümnasist.

Loengu järel liikus peaminister koos kahe nõuniku, kolme töövarju ja fotograafiga arenduskeskusesse, et hetkeks koolijuhi, mõne õpetaja ja õpilasega ühise kohvilaua taha istuda. Jutuks tuli, mis on ühe haridusasutuse juures kõige olulisem. “Kooli alustala on õpetajad,” sõnas Ratas viidates PISA tulemustele, mis ilma heade õpetajateta tema arvates kindlasti nii kõrged ei oleks. Õpetajate rolli olulisuse iseloomustamiseks rääkis ta loo, kuidas tema klassijuhataja omal ajal kogu klassiga kartuleid maha pani ja üles võttis ning kuidas õpetaja hoidis klassi nii ühtsena, et käidi klassikokkutulekutel ajani, mil õpetajat enam elavate seas ei olnud.

Viimsi gümnaasiumis viibis Ratas küll esimest korda, aga koolimaja õdusus ja koolipere soojus jätsid tema sõnul kohe hea mulje. “Nii palju küsimusi küsitakse tavaliselt lasteaias,” ütles peaminister üllatunult ja lisas, et talle väga meeldis meie õpilaste aktiivne arutelus osalemine. Ratas märkis, et see jäi talle silma ja on teistmoodi, selle sõna kõige paremas tähenduses. Meeldejääv oli tema jaoks ka see, kuidas uksest sisenedes võtsid teda vastu koolijuht ja õpilasesinduse president, demonstreerides õpilaste ja õpetajate vahelist sidet ja head koostööd.

Viimsi gümnaasiumis käiku jäävad peaministrile meenutama kingituseks saadud kooli logoga veepudel ja Hüpernoole selleaastane väljaanne.

Autor: Hedy Läets
Foto: Karl Mikovitš

Viimsi Gümnaasiumi Meediatoimetus Hüpernool