You are currently viewing II maailmasõja teemat käsitlev näitus

II maailmasõja teemat käsitlev näitus

Koolimaja esimesel korrusel on avatud II maailmasõja teemat käsitlev näitus. See on näitus Varssavi ülestõusust, mis algas 1. august 1944 ja kestis 63 päeva. Seda ajaloosündmust siinkandis väga ei tunta. Näitus on Eestisse toodud koostöös Poola Suursaatkonnaga.

Näituse sisust lähemalt. Poola põrandaalune armee otsustas korraldada sakslaste poolt okupeeritud Varssavis ülestõusu, et lähenevad Nõukogude väed võtta vastu iseseisva riigina. Ülestõus ei toonud loodetud tulemust ja Varssav tehti kättemaksuks saksla vägede poolt maatasa. See on traagiline näide sellest, kuidas üks riik ja rahvas jääb sõjas kahe vaenutseva poole (antud juhul Saksamaa ja Nõukogude Liit) vahele, püüab taastada iseseisvust, kuid suurriikide huvide tõttu jääb abita. Paneb mõtlema ka Eesti valikute ja võimaluste või nende puudumise peale tol keerulisel perioodil.