Külalislektorid neljapäeval, 23.05

Neljapäeval esinevad igakuise külalislonegu raames selle õppeaasta viimased külalislektorid Siim Veski ja Merike Aava. Siim Veski kõneleb kliimast, Merike Aava töölepingutest ja töötaja õigustest ja kohustustest (praktiline neile, kes plaanivad suvel tööle minna või juba tööl käivad).

TalTechist tuleb kõnelema Siim Veski teemal “Kliima eile, täna ja homme”, mis on maateadlase pilguheit meie planeedi kliimaajalukku. Loengus vastab ta mitmele küsimusele, nagu näiteks mis vahe on ilmal ja kliimal? Miks kliima muutus minevikus ja miks ta teeb seda praegu? Milliste meetoditega kliimat uuritakse? Mis on kliimamudelid ja kui kasulikud need on? Miks me peame tuleviku kliimat prognoosides vaatama minevikku ehk mida tähendab printsiip “tuleviku võti peitub minevikus”?

Kui plaanid suvel tööle minna, siis on kasulik teada, millised on sinu õigused ja kohustused töötajana ning mida tähele panna töölepingut sõlmides. Näiteks kas sa teadsid, et tasuta proovipäevi ei ole olemas? Töötaja õigustest ja kohustustest, rahast ja palgast ning sekka ka eetikast ja esteetikast tööga seonduvalt tuleb kõnelema Merike Aava.