TalTech tutvustas G3 õpilastele digitaalset signaalitöötlust

Teisipäeval, 4. detsembril külastas G3-2 õpilasi teistsuguse füüsika raames TalTechi tervisetehnoloogiate instituudi biosignaalide töötluse professor Maie Bachmann, kelle teadustöö peamiseks eesmärgiks on aju signaalide töötluse tulemusena leida objektiivne indikaator mentaalsete häirete varajaseks tuvastamiseks.

Tunnis rääkisime, mis on digitaalne signaalitöötlus ja milleks seda vaja. Vaatasime ka, kuidas saada analoogsest digitaalne signaal ning milleks kasutada filtreid. Lisaks tutvusime erinevate bioelektriliste signaalidega. Täpsemalt õppisime tundma aju signaale ehk elektroentsefalograafilisi (EEG) signaale. Õppisime, mil moel närviimpulsid levivad, mida me EEG puhul tegelikult mõõdame ja vaatasime üle, kus EEG-d rakendatakse.

Lõpetuseks proovisime EEG signaalide salvestamise praktiliselt järgi ning uurisime, mida annab EEG signaalidest ilma signaalitöötluseta välja lugeda. Kellel tekkis teema vastu suurem huvi, on oodatud TalTechi, et peale bakalaureuseõppe lõpetamist õppida magistrantuuris meditsiinitehnikat ja -füüsikat.