Toimus uurimis- ja praktiliste tööde konverents

G2 õpilased Lisa J. Benita, Alina Masing, Elizabeth M. Neame, Roger Rikkberg, Merili Saks, Sanne S. Taveter ja Ethel E. Truus käisid reedel, 28.09 koos õpetaja Liina Kittiga Jõhvi Gümnaasiumi uurimis- ja praktiliste tööde konverentsil, et koguda ideid ja näpunäiteid UPT kirjutamiseks.
Päev algas kell 10:15 Jõhvi Gümnaasiumi uurimistööde koordinaatori Külli Kallase tervitus- ning avasõnadega. Pärast mida, sai sõna Tartu Ülikooli haridustehnoloogia professor Margus Pedaste, kes andis 40 minutiga väga hea ülevaate UPT olemusest. Tema jutust jäi selgelt kõlama mõte, et järjest enam võiks soosida koostöös valminud UPT-sid, sest ka teadusmaailmas valmivad uurimused enamjaolt mitme inimese ühispingutuse tulemusena.
Professor Pedaste andis sõnajärje üle aga 12. klasside õpilastele Jõhvi, Toila ja Tartu Tamme Gümnaasiumist, kes esitada oma, eelmisel aastal edukalt kaitstud, uurimis- ja praktilisi töid. Õpilastööd olid väga mitmekülgsed ning teemadeks oli nii ettevõtlus, elektroonilise muusika loomine, looduskosmeetika, elektromagnetism, haridus välismaal, geneetika kui ka depressioon ja düsleksia.
Pärast lõunapausi jätkus õpilaste jaoks päev eelnevalt valitud töötuba külastades. Töötubasid oli kokku üheksa:

  1. Ettevõtlus õpilastöödes.
  2. Ideeloome ja tootearendus keemias.
  3. Keeleuuringud – Kuidas oma uurimistööd/praktilist tööd siduda keeltega?
  4. Loodusteaduslik uurimismeetod.
  5. Praktilise töö töötuba – Mida silmas pidada praktilise töö tegemisel?
  6. Praktilise töötoa läbiviimine – Milline peaks üks praktilise töö töötuba välja nägema?
  7. Suhtlus partneritega ja allikaotsing – Kuidas leida oma töö läbiviimiseks koostööpartnereid ja kuidas nendega suhelda?
  8. Uurimistöö ja praktilise töö esimesed sammud (vene keeles) – Kuidas oma uurimistöö/praktilise tööga algust teha?
  9. Veeanalüüs.

Päeva võib lugeda kordaläinuks, sest õpilased said endaga kaasa palju mõtteid ja praktilisi näpunäiteid oma UPT tegemiseks. Saadi aru, kui oluline on, et teema, mille sa valid, sind tõeliselt huvitaks ning oskus oma tööd teemaga mittekursis olevatele inimestele hästi esitleda. Võeti endaga kaasa teadmised, kuidas rahastust leida ning mida üks kreem endas tegelikult sisaldab.
Täname Jõhvi Gümnaasiumit meeldiva ja kasuliku konverentsi eest.